Mohlo by se zdát, že udělat domácí vývar je ta nejjednodušší věc, co se kuchařského umění týče. Vždyť stačí jen dát suroviny do hrnce, zalít vodou a vařit. Tak proč ten váš připomíná spíše obarvenou vodu? Asi děláte nějakou chybu. Pokud se budete držet následujících 5 pravidel, bude váš vývar určitě jako ten od babičky.
1.Nejdříve do trouby.
Pokud chcete mít vývar opravdu silný a voňavý, dejte maso před vařením do trouby. Nechte péct na 180 stupňů přibližně 20 minut. Maso se krásně zatáhne.
2.Přilévejte studenou vodu.
Pro urychlení procesu varu většina z nás přilévá do hrnce horkou vodu. Pokud však zalijeme vývar horkou vodou, maso se zatáhne a šťáva zůstane v něm, do vývaru se tedy nedostane. Vždy tedy maso zalijte studenou vodou, aby měl následně vývar silnou chuť. I během vaření a dolévání používejte vodu studenou.
3.Nevařte.
Suroviny v hrnci společně se studenou vodou přivedeme k varu pomalu. Když se začne voda vařit, stáhněte plotýnku. Vývar by se totiž nikdy neměl vařit. Takto nechte probublávat vývar dostatečně dlouhou dobu. Kuřecímu vývaru by měly stačit dvě hodiny, na hovězí vývar je potřeba času více, některé hospodyňky ho nechávají na plotně i přes noc.
4.Nekrájejte zeleninu.
Vzhledem k tomu, že vývar vaříme většinou dlouho, dáváme do vývaru zeleninu vždy vcelku. Pokud bychom ji nakrájeli, rychle by se rozvařila. Cibuli rozkrojte jen napůl a slupku neloupejte, dodá vývaru tu správnou barvu. Pokud budete do vývaru následně zeleninu přidávat, použijte raději novou.
5.Sbírejte pěnu.
Také máte vývar občas zakalený? Možná jste vývar vařili moc zprudka. Druhou možností je, že jste nesbírali pěnu. Připravte si proto děrovanou sběračku nebo malý cedníček a vždy když půjdete kolem hrnce, seberte z vývaru pěnu.
Od kvalitního vývaru už je jen krok k výborné polévce. Stačí jen trocha soli a pepře. Maso ze skeletu pečlivě obereme. Většina z nás přidává do vývaru nudličky, zeleninu či bylinky.
