Příprava dokonalé kávy nemusí být ani zdaleka tak jednoduchá, jak by si někteří mohli myslet. Je potřeba myslet na spoustu věcí od samotného nákupu, přes uchovávání až po její přípravu a konzumaci. Některé z nich jsou naprosto klíčové k tomu, aby kávový nápoj nakonec splnit vaše očekávání. A ty nejdůležitější klíčové zásady si shrneme v dnešním článku.
Nikdy nekupujte mletou kávu
Kávu byste nikdy neměli kupovat mletou. Důvod? Je to jednoduché. Kávová zrna totiž jsou druhem rostliny, která rychle ztrácí svoje vlastnosti s každou úrovní úpravy. Jakmile upravíte kávu pražením, už začíná ztrácet originální chuť a vůni zelených bobů. Jakmile pak kávu dokonce namelete, tak jsou to ani ne hodiny, co je schopná si uchovat svoji původní chuť. Proto kupujte kávu vždy ještě v podobě pražených zrn.
Domácí elektro pro dokonalou přípravu kávy
Rozhodně budete v domácnosti potřebovat také adekvátní domácí elektro, aby byla příprava kávy přesně podle vašich podmínek a očekávání. Buď můžete mít oddělený kávovar a mlýnek na kávové zrno, nebo ideálně přístroj, který umí obojí. Kávovarů jsou potom celé desítky a je na vás, jaká je pro vás dostupná cenová relace a především s jakými všemi nastaveními si dokážeme a budete chtít pohrát. Platí ale fakt, že čím lépe nastavitelný kávovar, tím lepší chuť a výsledná káva!
Dodržujete receptury do puntíku
Rozhodně se nevyplatí jakýmkoliv způsobem podceňovat receptury kolem přípravy kávy jako takové. Každý druh kávy má pro sebe určený konkrétní tlak při kterém se pasíruje, teplotu a pochopitelně také dobu přípravy. Všechno dohromady dělá dokonalou souhru, která vám zaručí chuť originální kávy daného typu. Jakmile ale od receptury odstoupíte a budete experimentovat „na vlastní pěst“, tak zajisté sami poznáte rozdíly v chuti oproti originální receptuře.