Příbory jsou neodmyslitelnou součástí prostírání. Pokud jsou ale zašlé, nebo je dokonce „zdobí“ nevzhledné rezavé fleky, pak na prostřené tabuli příliš mnoho parády neudělají. Ba spíše naopak. Pokud jste na příborech objevili rezavé fleky, zbavte se jich. V následujících řádcích vám dáme několik rad, jak správně na to!
Rada první: ocet
Ocet máme doma snad úplně všichni. Ne nadarmo se o něm často říká, že je to nedocenitelný pomocník v domácnosti, protože může být při mnoha činnostech velmi nápomocný a mít ho tak po ruce se rozhodně vyplatí. A to i v případě rezavých příborů. Nalijte ocet do misky a do misky poté vložte příbory s rezavými fleky. Nechte je „koupat“ přes noc a druhý den rezavý flíček jednoduše seškrábněte.
Rada druhá: čistička
Velkým pomocníkem při čištění příborů (a nejen jich) jsou ultrazvukové čističky. Speciální přístroje, které představují revoluci v čištění. Jsou nejen velmi šetrné, ale především vysoce efektivní a dosahují opravdu skvělých výsledků.
Rada třetí: brambor
Brambory v sobě mimo jiné obsahují také kyselinu šťavelovou, která je na rezavé fleky odborník. Pokud máte rezavé fleky na příborech, stačí jediné: příbory zapíchnout do syrové brambory a nechat je tak přes noc. Pak jen rezavé flíčky seškrábnete a příbory budou zase jako nové.
Pokud jde o brambory, máme ještě jednu radu, která by se vám mohla při čištění příborů hodit. Brambory totiž můžete přepůlit, posypat jedlou sodou a s polovinou brambory poté rezavé příbory vyleštit. Fungovat by to mělo, tak to schválně zkuste!
Rada čtvrtá: jedlá soda
Podobně jako ocet je i jedlá soda v domácnosti velmi ceněna. Je to univerzální čistič, který vám pomůže nejen s příbory, na kterých jste našli rezavé fleky, ale i s jinými problémy v domácnosti. Smíchejte sodu s vodou tak, aby vám vznikla kaše. Tu poté naberte na starý kartáček na zuby a příbory vyčistěte. Pak jen opláchněte čistou vodou.
