Tlakové hrnce představují pro mnoho lidí noční můru, které se snaží vyhnout co možná nejširším obloukem. Zatímco u někoho za tímto strachem stojí špatná zkušenost, jiný dává pouze na historky známých a tzv. papiňáky tak odsuzuje i bez vlastního zážitku. A to je škoda. Ve skutečnosti vám tlakový hrnec může při vaření hodně pomoci – usnadní vám spoustu práce a urychlí přípravu pokrmů, což zvláště hospodyňky, které mnohdy neví, kam dříve skočit, zaručeně ocení.
Tlakové hrnce podléhají přísným kontrolám
Také patříte k lidem, pro které jsou tlakové hrnce skrytou hrozbou? Pak věřte, že se nemáte čeho bát! Současné modely jsou pečlivě testovány a prochází náročnými testy, než jsou vůbec odeslány do prodeje. Testovány jsou v podmínkách mnohonásobně přesahující nároky běžného uživatele. Co to pro vás znamená? Že se jejich pořízení vůbec nemusíte bát. Pokud hrnce prošly kontrolou, která jim dala pořádně zabrat, pak se při klasickém vaření nemůže vůbec nic stát.
Současné modely jsou na úplně jiné úrovni
Možná jste jako malé děti zažily, že takový papiňák při vaření bouchl, což bylo samozřejmě doprovázeno nejen znečištěnou kuchyní, ale především obrovskou ránou. Ve spoustě lidí je strach zakotven právě díky podobným zkušenostem. Skutečnost se má tak, že dřívější modely byly vyráběny z materiálů, které neodpovídaly potřebné kvalitě. To se ale nedá říci o současných kouscích, jejichž úroveň je někde úplně jinde. Většina modelů je vyrobena z pevné nerezové oceli, která je schopna odolat tlaku i 10x vyššímu, nežli jaký může při vaření v papiňáku nastat.
