Určitě také vy znáte zmínky o takzvané „jarní únavě“, nebo povídání o tom, že je v zimě přirozeně snížená obranyschopnost člověka. To všechno je doopravdy pravda, ale jen málokdo se ptá na to, čím vším mohou být tyto problémy způsobeny.
Většinou jsou způsobeny především tím, že se ocitáme v hormonální nerovnováze, kterou vyvolává nedostatek vitamínů a stopových prvků, ke kterým se v tomto období opravdu špatně dostáváme. Máme tady ale možnosti, jak je pravidelně doplňovat. Namísto prášků a vitamínových komplexů to mohou být ovocné a zeleninové šťávy.
Co mohou ovocné a zeleninové šťávy přinést?
Poměrně jednoduchá otázka, na kterou rozhodně neexistuje jednoduchá odpověď. Tou je vlastně fakt, že mohou přinést víceméně cokoliv. Vždy pochopitelně záleží na složení nápoje, který si sami zvolíte za zcela ideální.
Pokud budete mířit více do zeleninového složení, jako může být špenát, červená řepa a bylinky, tak budete většinou získávat šťávy s větším obsahem stopových prvků, důležitých kovů a vitamínů vázaných na tuky. Zcela naopak nálož obyčejného ovoce dá méně těchto látek, ale disponuje obrovským množstvím tradičních vitamínů, které jsou pro dobrou imunitu v podobném období naprosto nepostradatelné.
Vše vyžaduje dobrou přípravu
Pokud si chcete užívat takové nápoje, a nechcete u toho trávit dlouhé hodiny, tak je pro vás správné domácí elektro ideálním východiskem. Používat můžete celou řadu různých přístrojů. Některé jsou dělány přímo na tvorbu ovocných a zeleninových šťáv. Jde především o přístroje na smoothie, nebo odšťavňovače. Jenže i obyčejný mixér bez jakýchkoliv potíží může dokonale splnit to, co se od něj očekává. Důležité je myslet především na to, že by se neměl nápoj při přípravě zahřívat. Přitom totiž dochází k likvidaci části citlivějších vitamínů v ovoci i zelenině.