Doma připravené čerstvé pečivo je pro mnoho lidí stále větším lákadlem. Někteří se pro pořízení domácí pekárny rozhodující s vidinou úspory financí, pro další je důležitá skutečnost, že budou mít dokonalý přehled o složení daného pečiva. Ať už vás ke koupi domácí pekárny vede cokoli, určitě budete chtít poradit, na co se při výběru zaměřit, co sledovat a na co si dát pozor.
Multifunkční pekárna nebo pekárna pouze na chleba?
I domácí pekárny spadají mezi elektro, které toho umí více, nežli si mnozí z vás vůbec představují. Na trhu seženete modely, které jsou určené primárně k pečení domácího chleba. Daleko žádanější jsou ale pekárny, které vám kromě chleba připraví i jiné druhy pečiva. Vždy proto sledujte programy konkrétního výrobku, které vám napoví, jestli si v pekárně upečete například domácí vánočku, bagetu, veku nebo chutný mazanec.
Jaké parametry se vyplatí sledovat?
Při výběru nové domácí pekárny je určitě na místě sledovat několik kritérií, jež jsou důležitá a rozhodně se nevyplatí podceňovat. Asi nejdůležitějším parametrem je logicky velikost – konkrétně pak velikost chleba, který si v pekárně připravíte. Pořídit se dají pekárny o rozměrech od 500 do 1800 g. Další důležitý bod je ovládání, které by mělo být jednoduché a snadno pochopitelné, abyste se při práci s pekárnou nemuseli rozčilovat nebo si s ní nevěděli rady. Určitě sledujte i již zmíněné programy, které vám napoví, co všechno daná pekárna dokáže.
Z jakého materiálu pekárnu vybírat?
Určitě je dobré zmínit se pár slovy o materiálu pečicí formy, ve které se dějí všechna ta kouzla. Setkat se můžete s několika typy pečicí formy – oblíbené jsou teflonové, které jsou nenáročné na údržbu, a pečivo se z nich krásně vyklápí. Pozadu nezůstávají ani keramické pečicí formy, které jsou odolnější a mají delší trvanlivost.