Ať už pracujete v přípravně masa, nebo jste kuchaři v restauraci či jídelně, měli byste vždy dodržovat správné oblečení. Oblečení je v gastronomii velice důležitou součástí, protože je mimo daného estetické provedení také prostředkem k maximální sterilizaci a hygieně při přípravě pokrmů a surovin.
Běžně se potkáte s celou řadou možností, jak se v gastronomii oblékat. Právě ty nejčastější a zároveň i nejlepší možné varianty, si řekneme v dnešním článku.
Rondon nebo tričko? To je na vás!
Velká část kuchařů si oblíbila rondon hlavně proto, že vypadá exkluzivně. Dělá z kuchaře důstojnou osobu, a mistra svého oboru. Bohužel ale může být i dost nepříjemný, protože ve špatně větraných kuchyních s vysokou teplotou, se v něm člověk jednoduše nepříjemně zapaří. Často tak kuchaři v těchto měsících volí bavlněná trička, ve kterých se cítí mnohem lépe.
Každopádně je nutné říct, že rondon má jasné výhody pro hygienu při práci. Použití dlouhých rukávů totiž u mužů zamezí té nepříjemnosti, že by mohl některý z chlupů na ruce skončit v pokrmu. Co by bylo dost nepříjemné.
Vždy dlouhé kalhoty a správnou obuv!
Oblečení do gastronomie většinou najdete tam, kde se prodávají pracovní obuv a oděvy. Proto nikdy nebudete mít nouzi o výběr, ani o místa, kde byste mohli vybavení sehnat. V případě kalhot počítejte s tím, že se v kuchyni zásadně nosí jen dlouhé kalhoty. Jde o hygienu i bezpečnost jako takovou.
V případě obuvi je to potom diskutabilní. Spousta kuchařů nosí otevřené „kroksy“, které zabrání tomu, aby se jim zapařovaly nohy při práci. Je ale potřeba dávat pozor na to, abyste vybraly takové, které mají protiskluzovou podrážku. V kuchyni se běžně stane, že cákne mastnota či olej na zem, a mohou z toho být opravdu nepříjemné komplikace a zranění.