Rýže je právem považována za jednu z nejoblíbenějších a zároveň i nejvýživnějších a nejchutnějších příloh na světě. Konec konců se také velice rychle rozšířila po celém světě. Velice špatně bychom hledali civilizaci, která nemá rýži ráda, nebo se ji vyloženě vyhýbat.
Jak ale připravit rýži, která by měla být naprosto dokonalá? Tak přesně o tom si povíme v rámci dnešního článku!
Základem je kvalitní vybavení
Většina lidí je zvyklá vařit rýži klasicky v hrnci. To pochopitelně není žádný velký zločin, ale nikdy z hrnce nedostanete opravdu dokonalou rýži podle toho, jak by měla vypadat. Pokud máte kamna nebo konvektomat, které dokáží kombinovat páru a teplo, tak můžete využít je v přesném poměru.
K dispozici ale pochopitelně máte také mnohem lepší domácí elektro. Typicky jde hlavně o rýžovary, které dokáží velice efektivně rýži připravit. Rýže je ideálně vlhká, dokonale připravená, a přitom není rozměklá. Tomu se často v hrnci bohužel nevyvarujete.
Není rýže jako rýže – vždy volte správnou
Ono to na pohled vypadá, že jsou rozdíly v jednotlivých druzích rýže spíše kosmetického charakteru. To je ale ohromný omyl, kterému spousta lidí věří i po celých letech aktivního vaření. Ve své podstatě je celá rýže velice specifická tím, že jednotlivé odrůdy mohou mít odlišnou chuť, a hlavně jsou odlišně škrobené.
Proto vždycky využívejte právě ten druh rýže, který je v rámci daného receptu nebo kultury autentický. Barboiled rýže například rozhodně nepatří do asijské kuchyně. Stejně tak nebudete používat jasmínovou, pokud chcete udělat pravé italské rizoto. Pokud navíc někdy vyzkoušíte, jak velký rozdíl to může být, tak si začnete na volbu správného druhu rýže dávat opravdový pozor.