Obor gastronomie je jedním z těch nejnáročnějších na kvalitu a zpracování pracovních oděvů. I přesto si ale spousta lidí neuvědomuje, nebo zkrátka zapomíná na fakt, že je kuchař řemeslo jako každé jiné. Náročné fyzicky i psychicky, manuálně obtížné a většinou se pracuje na směny. Že vám to připomíná jakékoliv jiné řemeslo? Tak to by se vám určitě hodil i adekvátní výběr pracovních oděvů a pracovní obuvi.
Rondon jako ozdoba kuchaře
Každý správný kuchař by měl mít minimálně na své speciální příležitosti kvalitní rondon. Kdo tento pojem nezná, tak jej v krátkosti představíme. Jedná se o kuchařskou košili, která většinou má dvojí zapínání překryté po celé výšce hrudi. Jenže i taková jednoduchá věc jako rondon má své specifikace.
Kvalitní obchod, co prodává pracovní oděvy a pracovní obuv by zajisté měl nabídnout více než jen jedinou variantu. Důležité je koukat hned na tloušťku a kvalitu materiálu. Některé kuchyně jsou chladnější a jiné zase celý den rozpálené do ruda a podle toho se kuchař musí umět i správně obléct. Stejně důležitým parametrem může být například i barva rondonu. Většinou je najdeme v barvě tradičně bílé, ale také černé, modré či vínové. Varianty s dlouhým a krátkým rukávem jsou také k mání a když rondony rozebíráme do hloubky, tak nezapomínejte na náprsní a rukávové kapsičky pro tužky, bločky a další kuchařské doplňky.
Další pracovní oděvy pro kuchaře
Když už jste kuchař a máte svůj svítivě bílý rondon, tak se ho zajisté snažíte také ochránit. V pracovních oděvech byste měli běžně nalézt takové části vybavení jako jsou zástěry k pasu i zástěry, které kryjí celý hrudník a pas. Ty jsou většinou používané řezníky, ale i v běžné kuchyni jsou velice oblíbené.
Pod rondon vždy počítejte s kvalitním bavlněným tričkem, které by mělo dobře větrat a absorbovat pot při obtížnějších chvilkách u plotny. Stejně tak není nikdy na škodu myslet na bezpečnosti a vyhledat obuv s protiskluzovou podrážkou. V profesionální kuchyni totiž často dochází k uklouznutí!