Išelské dortíčky
- Ingredience: 1 vejce, 1ČL prášku do pečiva, 200ml pikantní meruňkové zavařeniny, špetka soli, 1/2 lžičky skořice, 150g hl. mouky, 150 g mletých lískových ořechů, 100g másla, 150g moučky, 15 g čokoládové polevy
Mouku, mleté oříšky a prášek do pečiva na vále smícháme a uděláme uprostřed důlek. Cukr, sůl, skořici a vejce dáme do důlku a po okraji do mouky přistrouháme změklé máslo. Těsto zpracujeme, utvoříme kouli, kterou necháme přikrytou a 60 minut necháme odpočívat. Po hodině poprášíme vál moukou a těsto na něm postupně vyválíme na tloušťku asi 1/2 cm a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm. Hotová kolečka klademe na vymazaný plech a upečeme. Vychladlá kolečka slepujeme po třech marmeládou. Rozpustíme si polevu. Vrchní stranu koleček polijeme polevou, ozdobíme vlašským ořechem a necháme ztuhnout.
Tvarohová štola
Ingredience: 2 vejce, 50g rozinek, 1 balíček prščku do pečiva, 150g cukru, 250g tvarohu, 500g pol. mouky, 300g kandovaného ovoce, 125g másla, 100g mandlí, 2 balíčky van. cukru, rum, na potření rozpuštěné máslo, na pospání moučkový cukr
Rozinky namočíme do rumu. Mandle a kandované ovoce pokrájíme.Mouku s kypřícím práškem prosejeme na vál. Do středu uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme ostatní suroviny. Tvaroh, cukr, pokrájené máslo, mandle, vanilkový cukr a rozinky máčené v rumu. Rukama vypracujeme tuhé těsto, které necháme 1/2 hodiny rozležet. Potom z něj vytvarujeme štolu. Moučník pečeme ve středně předehřáte troubě asi 1 hodinu. Hotovou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Vídeňský štrůdl
Ingredience na těsto: 300g hladké mouky, 75g rozpuštěného zchladlého másla, 112ml vlažné vody, špetka soli
Ingredience na nádivku: cca 1,5 kg jablek, rozinky (předem namočené v rumu), ořechy nebo mandle, skořice, špetka mletého hřebíčku, vanilkový extrakt nebo cukr, 2 PL rumu
Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto. Těsto položte na pečicí papír do nahřátého suchého hrnce a přiklopte pokličkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto se vám možná bude zdát příliš tuhé, ale po nahřátí je krásně vláčné a měkké. Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. V míse promíchejte se skořicí, hřebíčkem, přidejte rum, vanilku a rozinky.
Připravte si větší čistou utěrku, na které budete těsto válet, roztahovat a velmi dobře poslouží i k přenesení závinu na plech. Dále budete potřebovat asi 50g rozpuštěného másla a kokos na posypání těsta.
Nahřáté těsto rozdělte na poloviny, utěrku lehce poprašte moukou a první polovinu lehce rozválejte. Slabě potřete rozpuštěným máslem a rukama vytáhněte do tvaru obdélníku velikosti plechu. Těsto musí být průsvitné, pokud jsou okraje příliš silné, odřízněte je.
Těsto potřete částí másla, posypte 2/3 plochy kokosem a Poklaďte jablkovou směsí a ořechy, zaviňte a přeneste na vymazaný plech. Na závěr potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 40 minut.
Bavorské vdolečky
Ingredience: 2 vejce, 30g tuku, špetka soli, 250ml mléka, 40g moučky, 500g pol. mouky, 4 PL rumu, 30g droždí, olej na smažení, povidla a šlehačka na ozdobu
Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a 2 lžic mouky si připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme cukr, vejce, rum, vykynutý kvásek a tuk. Vše smícháme a zlehka propracujeme. V míse vařečkou důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout. Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm. Vykrajujeme z něj za pomocí sklenice kolečka o průměru 6 cm. Vykrojená kolečka necháme ještě vykynout. Kolečka na vdolky roztáhneme a uděláme v nich malý důlek. Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej a vdolky z obou stran osmažíme dozlatova. Osmažené vdolky dáme okapat na ubrousek. Vlažné vdolky potřeme povidly, ozdobíme šlehačkou nebo tvarohem a posypeme moučkovým cukrem.