Nejprve si ujasnit, že meloun je zelenina. Mnoho lidí ho nazývá ovocem, což není správné. Meloun patří do čeledi tykvovitých, stejně jako okurka nebo cuketa. Vodní melouny pocházejí z Afriky a cukrové melouny pocházejí z teplých oblastí Asie. Dnes se dají melouny vypěstovat i u nás. Vyhovují jim slunná místa na záhonu, nejlépe se jim však daří v pařeništi nebo skleníku.
Obsahuje totiž až z 90 % vody a cukry tvoří jen asi 3–12 % (podle odrůdy). Nejméně cukru má meloun vodní, o něco více pak cukrový. 100 g melounu má energetickou hodnotu od 19–35 kcal a jedna porce dokáže zasytit i na několik hodin.
Obsahuje vysoký obsah vitamínu C, A a B. Působí velmi pozitivně na naše nehty, kůži a vlasy. Je blahodárný pro těhotné ženy, určuje správný vývoj plodu. Melouny jsou také skvělým zdrojem antioxidantů, které odbourávají toxické látky z těla. Dále v nich najdeme železo, mangan, vápník, zinek, hořčík, jód a draslík.
Medový meloun s parmskou šunkou. Z melounu odkrojte slupku, nakrájejte na větší kousky a zabalte do šunky, propíchněte párátky. Je to delikatesa, kombinace sladké a slané vás nadchne, určitě vyzkoušejte.