Recepty

Bramborový salát – od babičky po Pohlreicha

pixabay.com

Ke klasické štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří kapr v trojobalu a bramborový salát. Každá rodina má svůj oblíbený recept na bramborový salát, který se často dědí z generace na generaci. Někteří z nás nedají dopustit na tradiční recept na bramborový salát dle našich babiček. V poslední době, kdy lidé více řeší životní styl, získávají na oblibě recepty na dietní bramborové saláty, kde se většinou majonéza nahrazuje bílým jogurtem. Kdo rád vyzkouší něco nového, může letos zkusit netradiční bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha.

Bramborový salát našich babiček

Potřebujeme: 1 kg brambor, 250 ml majonézy, 5 kyselých okurek, 2 cibule, 3 mrkve, lžička octa, 1 celer, 1 balení sterilovaného hrášku

Postup:Brambory uvaříme i se slupkou a necháme vychladnout. Mrkev a celer nastrouháme na hrubo, veškerou zeleninu vaříme do měkka. Přidáme ocet a ještě chvíli vaříme. Po scezení necháme vychladnout. Do nádoby nakrájíme cibule, pokud možno na jemno. Okurky nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek, ze kterého jsme odlili nálev. Brambory, které oloupeme a přes čtvercové kruhátko protlačíme, přidáme jako poslední. Na závěr mírně osolíme, přidáme majonézu a lehce promícháme. Mísu se salátem můžeme dozdobit vejcem nakrájeným na čtvrtky nebo sladkokyselou okurkou.

Dietní bramborový salát

Potřebujeme: 1 kg brambor, 4 okurky, 3 mrkve, 1 petržel, 1 menší celer, 1 plechovka hrášku, 260 ml jogurtu, 2 lžíce hořčice, sůl a pepř

Postup: Brambory uvařené ve slupce doměkka necháme vychladnout. Uvařenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Také okurky a cibuli nakrájíme na jemno. Brambory protlačíme přes kruhové protlačovátko nebo nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience vložíme do mísy a přidáme bílý jogurt a hořčici, dochutíme pepřem a solí. Lehce promícháme, aby se brambory nerozmačkaly.

Bramborový salát Zdeňka Pohlreicha

Potřebujeme: hrst nasekané petrželky, větvička tymiánu, větvička rozmarýnu, 100 g šalotky, 2 stroužky česneku, 2 řapíkaté celery, 600 g fialových brambor, 3 jarní cibule, 1 lžíce másla, pepř, sůl, olivový olej

Postup:Brambory omyjeme a ve slupce vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme kus celeru, česnek, rozmarýn a tymián a vaříme do měkka. Brambory slijeme a nakrájíme na silnější kolečka. Trochu olivového oleje rozpálíme na pánvi a přihodíme nakrájenou šalotku a máslo. K šalotce po chvíli přidáme na drobno nakrájený celer. Po změknutí přidáme brambory a orestujeme. Na závěr vmícháme hrst nasekané šalotky.

Přejeme pohodové Vánoce a dobrou chuť.

 

Novinky

Internetový magazín pro ženy který potěží a obsahuje vše co ženu zajímá. Celebrity, kulturu, vztahy, recepty, cestování, domácnost, módu, zdraví, fitness...

Další magazíny FIRST:

magazín o bydlení

magazín pro maminky

magazín pro ženy

Partneři:

čtk tisková kancelář

seo agentura

 

Copyright © 2014 Obsah on-line magazínu pro ženy FirstWoman.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoli způsobem, je bez předcházejícího souhlasu redakce zakázáno.

To Top