Každá správná hospodyňka ví, že pánev patří do každé kuchyně. Stejně jako nejrůznější elektro v podobě rychlovarné konvice, sporáku, mikrovlnné trouby a mnoho dalšího představuje pánev společně s dalším nádobím neodmyslitelné vybavení kuchyně. Víte ale, jak takovou pánev správně vybrat?
· Jakou velikost?
Hned na samotném začátku je určitě dobré, když si uděláte jasno v tom, jak velkou pánev vlastně potřebujete. Podíváte-li se na současnou nabídku, brzy přijdete na to, že jich je hned několik. Zlatou střední cestou jsou pánve o průměru 26-28 cm, které jsou nejprodávanější, a sázkou právě na tuto velikost tím pádem nemůžete nic zkazit.
· Jaký tvar?
Co se tvaru týče, je to možná ještě o něco složitější, nežli při výběru velikosti. K dostání jsou kulaté pánve, které lze považovat za univerzální a zároveň nejvyhledávanější. Kulaté pánve se liší hloubkou, pořídit můžete jak ploché pánvičky vhodné například na smažení palačinek, tak i hluboké, na kterých připravíte i oblíbenou čínu.
· Jaký materiál?
Další dobrá otázka. I materiál je u výběru pánve hodně důležitý a měla by mu být věnována patřičná pozornost. Na trhu jsou k dostání hliníkové pánve, které jsou oblíbené především proto, že krásně rozprostírají teplo. Další variantou jsou titanové pánve, které jsou odolné a dá se na nich smažit i tzv. nasucho, tedy bez použití oleje. Setkat se můžete i s nerezovými nebo měděnými pánvemi.
· Jaká cena?
Někdo se při nákupu nových věcí ohlíží i na cenu, která může být i pro vás velice důležitá. Co se ceny týče, počítejte s tím, že se odvíjí jak od velikosti, tak i od použitého materiálu a stejně tak zde hraje roli i značka – všichni dobře víme, že si za známé a proslulé značky přeci jen něco málo navrch připlatíme. Dovolíme si podotknout, že do kvality se vyplatí investovat, zvláště pokud chcete, aby vám pánev dlouho vydržela.
