Káva je rozhodně jedním z nejoblíbenějších nápojů po celém světě. Celosvětově soupeří o oblíbenost s čajem, ale konkrétně v Evropě je rozhodně mnohem větší oblíbenost kávy jako takové. A není se čemu divit, protože má opravdu velké množství benefitů a k tomu dokonalou chuť.
Díky tomu se tak celá řada lidí naučí rituál v podobě prvního nápoje po ránu, se kterým se mnohem jednodušeji dostává do denních rituálů. Abyste ale mohli pít opravdu kvalitní kávu, tak potřebujete dodržet celou řadu pravidel, které vedou k její přípravě.
Žádné zbytečné větrání
Káva je rozhodně velice náchylná na ztrácení chuti. To je důvodem, proč je tak potřeba držet kávu co nejdelší dobu v dokonale uzavřeném prostředí. A to především podle toho, ve které konkrétní části přípravy káva také je. Chuť ztrácí přirozeně už v místech, kde se pěstuje tím, že je upravena pro převoz a s každým dalším krokem se rychlost ztráty chuti zvyšuje. Pomoci tak může právě uchovávání kávy v dokonalém balení.
Kvalitní příprava potřebuje kvalitní recepturu
Abyste mohli opravdu využívat typické chuti kávy při různých příležitostech, tak vám nepostačí jediná receptura na všechny možnosti. Zcela naopak se budete velice běžně potkávat s celou řadou receptur, přičemž každá ovlivní extrémní měrou chuť výsledného nápoje. Pomoci mohou automatické kávovary, které vám umožní nastavit celou řadu důležitých parametrů výroby kávového nápoje.
Čerstvé zrno je to nejlepší
V úvodu článku jsme se zmínili o ztrátě chuti, která je poměrně dost běžná. A z toho důvodu také zmiňujeme čerstvost zrna. Pražená zrna dokáží uchovat ještě dost chuti, ale jakmile je nameleme, začne chuť intenzivně ztrácet. Z toho důvodu je jedinou dobrou volbou čerstvé zrno, které přímo před přípravou namelete na finální směs.