V Itálii patří rajčatová polévka mezi velmi oblíbené a Italové ji připravují v několika možných variantách. Polévka zvaná pappa vznikne tím, že v průběhu vaření přidáte do polévky několik plátků nebo kostiček bílého chleba, čímž ji zahustíte. My dnes rajčatovou polévku doplníme bylinkovými noky.
Potřebné suroviny
– 1 plechovka krájených rajčat
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 stroužky česneku
– 1 lžička třtinového cukru
– 2 lžíce krupice
– 1 kus vejce
– 200 ml rajčatového pyré
– 1 cibule
– 500 ml zeleninového vývaru
– 4 plátky bílého toustového chleba
– 3 lžíce mléka
– 3 lžíce nakrájených čerstvých bylinek – estragon, šalvěj, petrželka, kerblík, tymián
Jak na to?
1) Na rozehřátém olivovém oleji osmažíme lehce cibuli s čenekem, následně přidáme konzervu krájených rajčat, rajčatové pyré, třtinový cukr a celé to zalejeme vývarem. Okořeníme solí a pepřem a necháme 15 minut vařit. Jestli máte rádi opravdu krémovou polévku, doporučujeme ji mixérem rozmixovat.
2) Bílý toustový chlém si na kostky nakrájíme a celý zakapeme mlékem, přidáme nakrajené bylinky, krupici, vajíčko, okořeníme solí a pepřem a vypracujeme těsto, které se bude lepit.
3) Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a vaříme dokud nedosáhne bodu varu. Z lepkavého těsta pomocí například lžíce vytváříme malé noky a vkládáme do vroucí vody. Necháme je zhruba 3 minuty vařit a vyndáme z vody.
4) Na talíř nandáme tři až čtyři noky, zalijeme horkou polévkou a posypeme nakrájenou bazalkou, která talíř krásně dozdobí.