Káva je nápoj, který se v lidské kultuře ukazuje už ohromnou řádku let. O to úžasnějším faktem je, že dodnes zaujímá pozice těch nejoblíbenějších horkých nápojů a jeho popularita stále stoupá. Jak a kde se káva ukázala a čím může být tak unikátní její příprava?
Odkud se káva poděla a jak se o ni starat?
Káva, jak ji známe my, jsou pražená zrna rostliny s názvem Kávovník. Ten se vyskytuje především v tropických a subtropických oblastech jižní polokoule. Známá je tedy například ze střední Afriky, ale především střední a jižní Amerika je producentem opravdu kvalitních kávových zrn.
Čerstvá kávová zrna před procesem pražení zaujmou svojí křiklavě zelenou barvou, kterou se zařadí do barevného spektra většiny běžných rostlin. Až teprve úpravou pražením se káva postupně dostává do rudé a pak do hnědočerné barvy, jakou známe my. Nepříjemnou vlastností ale je, že společně s pražením velice rychle mizí nejsilnější část kávové chuti. Proto je ideální kávu konzumovat co nejdříve po pražení a v případě mletí je pak chuť kávy v tom nejlepším pryč během několika málo dní.
Profesionální i domácí spotřebiče pro přípravu skvělé kávy
Příprava skvělí kávy byl pak dlouho taj, který ovládali jen ti nejlepší zruční mistři. Dnes ale jejich ruce nahrazují profesionální kávovary. Ty najdeme nejen v restauracích a kavárnách, ale mnohdy i jako domácí spotřebiče, které umí skvěle nakládat jak s kávou zrnkovou, tak i rovnou praženou. Ty kvalitnější například disponují integrovaným mlýnkem, který kávu těsně před pasírováním čerstvě namele a udrží tak veškerou podstatnou chuť. Dobré chuti ale dosáhneme i z jiných druhů kávovarů, mezi které se například mohou řadit i takzvané kávovary na kapsle. V kapslích je totiž specifická kávová směs již předem připravená a při pasírování se jen uvolňuje její předem určené aroma.