Horký nápoj z kávových bobů se za poslední roky stal opravdu tím nejslavnějším teplým nápojem na světě. I ti, kteří kávu jinak nepijí, si užívají jejích chuť v různých jiných produktech. Její cesta je ale velice zajímavá. A to od zeleného zrnéčka až po domácí spotřebiče, které kávu upravují. Pojďte se podívat na evoluci zrnka do populárního nápoje.
Vše začíná u bobů, které kávu, jak ji známe nepřipomínají
Káva tak jak se k nám dostává, je víceméně plodem keřů kávovníků. Kávovníky jsou středně vysoké zelené keře, které rostou v tropickém pásmu. Jsou tak k nalezení v Africe, Jižní Americe a populární je káva i ze Srí Lanky či Madagaskaru.
Původní zrnka mají červenou nebo zelenou barvu, záleží na odrůdě, a ke klasickým hnědým zrnkům, jak je známe vede opravdu dlouhá cesta. Zajímavostí je, že původní káva je v čerstvém stavu mnohem aromatičtější a výraznější než ta, kterou pijeme. Jenže ihned po utržení se s postupem času a jednotlivými úpravami snižuje její kvalita. I ty nejlepší boby, které u nás v Evropě používáme jsou tedy o něco chudší než čerstvě utržené. To ale bohužel nelze ovlivnit. Každopádně, zpracování kávy pražením se dělá až přímo na místě distribuce.
Kávu zpopularizovaly také domácí spotřebiče
Jakmile jsou zrna upražená v Evropě a jdou okamžitě do obalů, tak káva pořád drží opravdu silné aroma. Ohromnou evolucí jsou domácí spotřebiče – kávovary. Které nejen v kavárnách a restauracích, ale i doma, dávají možnost profesionální úpravy kávy. Profesionální kávovary nejdříve používají zrnkovou kávu, kterou rozemelou. Nebo můžete použít i mlýnek na kávu jako takový. A pracují s dokonale čerstvým materiálem. Moderní kávovary jsou už dokonce natolik kvalitní, že umožňují dokonalé nastavení teploty vody, tlaku i doby úpravy, čímž můžete tvořit jemnou i extrémně silnou kávu.
![](http://www.firstwoman.cz/wp-content/uploads/2023/02/firstwoman-2.png)